Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tapahtunutta

Teematiistai 1.11.2022 Tunnista huijarit verkossa

Kuluttajaliitosta Jaana Savolainen kertoi verkossa tapahtuvista huijauksista.

Tästä luennon diat.

________________________________________________________

Haso Green City Farmin yrttipelloilla ja syysmarkkinoilla

Hasolaiset jatkoivat syyskuun teematiistain aiheen parissa tutustumalla lauantaina 17.9. Green City Farmiin, joka on Perho Liiketalousopiston oppimisympäristö.

Samalla osallistuimme Green City Farmin Sadonkorjuumarkkinoille. Tapahtuma oli oppilaitoksen tiloissa sekä parkkipaikalla ja farmin pelloilla. Markkinoilla oli myynnissä ekologisia ja ravitsemuksellisesti terveellisiä tuotteita.

Hasolaisille oli varattu peltokierros, jolla viljelytoiminnan asiantuntija Heidi Hovi-Sippola ja hänen opiskelijansa esittelivät meille mm. farmin yrttiviljelmät. Yrttien esittely toteutettiin niin, että jokainen osallistuja sai pienen esimerkkilaatikon tarkasteltavista yrteistä, jolloin yrttejä saattoi tuoksutella ja maistella samalla kun kuulimme niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Päivä oli innostava yhteisöllinen ulkoilutapahtuma. Se on tarkoitus uusia toukokuussa, jolloin keskitytään siemen- ja taimiteemaan. Perho Liiketalousopisto järjestää loppukesästä myös peltoillallisia, joita voisi harkita Hason ensi vuoden ohjelmaan terveellisestä ruokakulttuurista kiinnostuneille.

Kirsti Nieminen

green-city-2.jpg

___________________________________________________________

Opastettu vierailu Laila Pullisen veistospuistoon ja kotimuseoon 7.6.2022

Ryhmämme tutustui Laila Pullisen uniikkiin veistospuistoon ja kotimuseoon tunnelmallisessa Nissbackan kartanomiljöössä.

Kesän 2022 näyttelykokonaisuuteen “Pas assemblé – tanssin jatkuva liike” oli koottu tanssiaiheisia teoksia Laila Pullisen tuotannosta 1960-luvulta aina 2010-luvulle saakka. Ateljee-galleriassa oli nähtävillä myös Laila Pullisen 1980-luvulta peräisin olevia piirustuksia ja veistoksia.

Oppaamme, kuraattori Jean Ramsay kertoi näyttelyn teoksista, Laila Pullisen taiteesta ja elämästä sekä Nissbackan kartanon vaiheista kiehtovasti ja lämpimästi. Veistospuistoa ja koko miljöötä voi sanoa kokonaistaideteokseksi, jossa teokset ja niiden ympäristö keskustelevat keskenään ja korostavat toistensa merkitystä.

Sirkka Kortetjärvi-Nurmi

 Nissbacka-Pullinen-2.jpg

__________________________________________________________

Hallituksen kehittämisseminaari 31.5.22

HASO:n hallitus kokoontui tämän kevään viimeiseen kokoukseen ennen lomailua piknikristeilyn merkeissä.

Päivä oli intensiivinen ja onnistunut. Seminaarin aiheena oli kehittää HASO:n jäsenkirjeen sisältöä ja ruotia verkkosivujen toimivuutta. Työskentelyn aikana käytiin vilkasta keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa. Henki oli innokkaan kehittävä ja erittäin hyvä. Hallituksessa on hyvät tiimitaidot,  väitelläänkin ja sopu löytyy aina.

Muutoksia on tulossa ja vielä voi vaikuttaa syksyn ohjelmaan: toivomuksia saalähettää hallitukselle verkkosivun kautta.

Hyvää kesää toivottaa Eva Kauhanen varapj.

_________________________________________________________________

Grafiikkaa, risuviivaa, installaatioita -  näyttelyvierailu Ateneumiin Outi Heiskasen näyttelyyn 9.11.2021.

Akateemikko Outi Heiskanen (s.1937) on yksi Suomen menestyneimmistä ja tunnetuimmista taiteilijoista. Hän on taidegraafikkona virtuoosi, mutta myös sääntöjä ja rajoja rikkova kokeilija.
Kokemamme näyttely havainnollisti miten monia uusia polkuja Outi Heiskanen on avannut taiteen kentällä. Esillä oli grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performanssien taltiointeja  yli 50 vuoden ajalta. Näyttelyn teokset dokumentoivat elettyä elämään ja Outi Heiskasen elämäntarinaa.

Kirsti Nieminen

Ateneum1.jpg

_______________________________________________________________

Tarja Haapala                                                                                                            4.12.2021

HASO ry

Teematiistaissa 2.11.2021 kuulimme Mieli ry:n hankkeesta ”Liikkuva mieli ikääntyessä”.

”Mielessäni olen jo merkityksellisellä matkalla.”

WHO:n eli maailman terveysjärjestön määritelmä mielenterveydestä kuuluu seuraavasti:

Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvista haasteista sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.

Projektinjohtaja Paula Noresvuo kertoi monipuolisesti ja materiaalein ikääntyvien mielenterveyden haasteista ja keinoista ylläpitää hyvinvointia. Materiaalia löytyy Mieli ry:n nettisivuilta. Voit lukea harjoituksista ja tulostaa tai tallentaa työkirjoja omalle koneellesi omaan käyttöösi maksutta.

Www.mieli.fi

https://mieli.fi/mieli-ry/hankkeet/liikkuva-mieli-ikaantyessa-hanke-kannustaa-ikaihmisia-liikkeelle/

 _______________________________________________________________

Ryhmä HASOn jäseniä osallistui 10.5.2022 iltapäivällä opastetulle kävelykierrokselle ”Kulttuurihistoriaa ja kuvanveistoa”  Hietaniemen hautausmaan Vanhalla puolella. Auringonpaisteinen sää suosi meitä parituntisella kävelyllä. Oppaamme, FM Soili Poikonen Helsinkioppaista, kertoi värikkäästi ja vuolaasti haudatuista ja erityisesti hautamuistomerkeistä sekä niiden tekijöistä. Kiertelimme mm.  Edelfeltin, Aurora Karamzinin, Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin ja Tove Janssonin sekä monien teollisuuden ja taidemaailman merkkihenkilöiden haudat pysähtyen kuuntelemaan oppaan tarinoita.

Mikä kulttuurinen ja historiallinen aarremaa tuo Hietaniemen hautausmaa onkaan! Se on myös rauhoittavatunnelmainen puisto, missä lintujen laulu ja oravien leikit viihdyttävät. Monista kohdista hautausmaalta on myös hienot näkymät merelle. Kierroksemme päättyi Taiteilijakukkulalle, jonne järjestetään omia opastuksiaan.

Näimme vain pienen osan hehtaarien kokoisesta hautausmaasta.

Tarja Haapala

___________________________________________________________________