Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tapahtunutta

Teematiistain 2.4.2024 Alergialiiton luento: Kesä tulee, mitä se tarkoittaa arjessa?

Lue tästä luennon diat.

____________________________________________________________________

Teematiistai 5.9.2023 Testamentti ja edunvalvontavaltuutus.

Luennotsija lakimies (OTM) Taisto Eronen. Lue tästä luennon diat.

Teemati.jpg

_________________________________________________________________

ROPAX-risteily Saksaan Hansa-tunnelmissa 2.-7.5.2023

Toukokuun alussa 2023 pieni ryhmä hasolaisia matkusti Finnlinesin rahtialuksella Saksaan Tapaseuran ryhmän kanssa.  Matkan suunnittelu alkoi jo edellisenä kesänä. Matka oli räätälöity näille ryhmille ja suuntautui Lyypekkiin ja Wismariin, vanhoihin Hansa-kaupunkeihin. Vastuullisena matkanjärjestäjänä oli Kristina matkatoimisto.

Matka alkoi Vuosaaresta vesisateessa. Meidät vietiin linja-autolla laivalle, missä saimme hytit. Matkanjohtajamme Satu Oldendorff kertoi infotilaisuudessa tulevasta ohjelmasta laivalla ja perillä.  Hän kertoi, että pääsemme myös komentosillalle tapaamaan kapteenia tai perämiestä.

Vietimme aikaa laivalla herkullisista aterioista ja juomista nauttien ja seurustellen keskiviikkoiltayöhön. Jotkut ryhmäläisistä rentoutuivat hieronnoissa ja saunoen tai porekylvyissä tai korttia pelaten. Matkan henki oli rauhallinen.

Satu Oldendorff on pitkään toiminut Saksassa Merimieskirkon palveluksessa. Hän kertoi värikkäästi saksalaisesta elämästä ja tavoista tähän päivään asti. Eroavuuksia löytyy suomalaiseen elämään ja käytäntöihin verrattuna.

Travemündeen saavuttuamme keskiviikkoiltana saimme ihailla jokivarren maisemia ja asutusta. Itä-Saksa näkyi vielä jonkinverran, vaikka yhtenäinen Saksa onkin. Laivasta siirryimme bussiin, jolla hurautimme Lyypekkiin. Hotellimme Lyypekin keskustassa oli Motel One, aivan raatihuoneen kupeessa. Nautimme yömyssyt hotellin aulabaarissa ja seuraavan päivän seikkailuja odottaen.

Torstaiaamu 4.5. valkeni aurinkoisena.  Teimme erinomaisen paikallisoppaan johdolla kävelykierroksen Trave-joen ja keskusten välisessä ympäristössä merkittävimpiä nähtävyyksiä ihaillen. Lyypekin vanha kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Se tunnetaan myös seitsemän tornin kaupunkina.

Pysähdyimme Holstentorin portille kuuntelemaan kaupungin historiasta. Kaupunkia on aikoinaan suojannut muuri, jonka portit osoittivat kaikkiin ilmansuuntiin. Nyt portteja on vain Holstentor, jossa on kaupungin historiasta kertova museo ja Burgtor. Holstentor on Lyypekin kaupungin symboli ja se on Saksan kuuluisimpia rakennuksia. Aivan tornin vieressä on kuuluisat suolamakasiinit. Ne näkyvät Travejoen toiselta rannalta ja jokiristeilyllä upeasti.

Nautimme lounaan Raatihuoneen Ratkeller-ravintolassa, joka on tyypillinen saksalainen ravintola. Jotkut metsästivät marsipaanikauppaa lähistöllä.

Tutustuimme museo-oppaan johdolla Hansa-museoon, jossa oli historiaa ihmeteltäväksi pidemmäksikin ajaksi. Hiukan avoimeksi jäi kysymys Hansa järjestöstä tai liitosta. Oliko sellaista ollenkaan? Aikataulu vaati kuitenkin kiiruhtamaan Trave-joen risteilylle. Maisemat näyttivät aivan erilaisilta joelta nähtyinä kuin kaupungin katuja käyskennellessä. Kevään kulku oli jo pitkällä kukkineen kaikkineen.

Illalliselle kävelimme vanhaan upeaan, 1500-luvun merenkulkijoiden kiltaravintolaan, Schiffergesellschaft.  Se oli nähtävyys itsessään. Ilta päättyi huippukeskusteluihin hotellin aulabaarissa.

Perjantaiaamuna 5.5. suuntasimme bussilla toiseen Hansakaupunkiin, Wismariin. Se sijaitsee myös Itämeren rantamilla ja on samantyyppinen kuin Lyypekki. Kuskilla oli oma Punahilkan kori täynnä myytäviä isoäideille. Rotkäppchen on Itä-Saksan lahja lännellel. Ainut tuote, joka jäi sellaisenaan valmistukseen.

Tutustuimme kävellen, jälleen loistavan paikallisoppaan johdolla, katsomaan toria, sen ympärillä olevia rakennuksia ja vanhoja kirkon raunioita. Yhden muurinpätkän päällä oli hauska veistos, Lepäävä. Sitä kuvattiin ahkerasti. Kävimme myös vanhassa kirkossa, jossa valmistauduttiin konserttiin.

Nautimme kevyen lounaan nähtävyyksien lomassa. Useat käyttivät vapaan ajan kahvitellen tai viinilasillisen äärellä, sillä tuuli oli melko kova.

Wismarista jatkoimme bussilla Travemündeen, missä nautimme illallisen Luzifer-ravintolassa. Aivan ravintolan välittömässä läheisyydessä, venesataman rannassa, hautoi joutsen pesässään. Ihmiset antoivat sen olla rauhassa, kunnioittivat upeaa lintua.

Matkalla satamaan kiersimme vielä Travemünden ympäristössä bussilla. Satamassa vierailimme Satu Bernerin kaupassa täydentämässä tuliais- ja viiniostoksia.

Laivaan siirryimme myöhään illalla ja laiva lähti satamasta lauantaiaamuyön tunteina. Lauantaipäivä kului merellä jälleen nauttien elämästä ja laivan palveluista. Kotisatamassa Vuosaaressa olimme sunnuntaiaamuna 7.5.23.

Kuvat matkalaisten ottamia.

Tarja Haapala ja Eva Kauhanen

____________________________________________________________

Suomenlinnan retki 1.6.2023

Hasolaiset Suomenlinnassa

Suomenlinna-web.jpg

Retki alkoi kauppatorin Suomenlinnan laivaportilta. Jo lähetyessämme kauppatoria huomasimme, että emme olleet ainoita jotka olivat lähdössä perinteiselle luokkaretkelle. Satamassa odottikin laivaanpääsyä satapäinen koululaisjono joka ulottui aina Espalle saakka. Kaikilla Helsinginseudun yhdeksäsluokkalaisilla näytti olevan sama suunta.

Me Hasolaiset mahduimme kuitenkin hyvin sekaan ja suunta kohti Suokkia alkoi. Ruuhka ei juurikaan haitannut, olimmehan kaikki tottuneet aikoinaan koululaisryhmiin.

Sää oli aurinkoinen ja Suomenlinna keväisen kaunis. Luonto saarella puhkesi juuri kukkaan. Syreenit, orvokit, tuomet, bellikset kukkivat ja tuoksuivat kun kuljimme kohteesta toiseen. Tuuli oli ajoittain kuitenkin niin puuskittainen ja jäinen, että vaihdoimme rantapenkereen maisemareitin suojaisampaan reittiin.

Kuljimme pitkin Sinistä reittiä ja vierailimme Suomenlinna keskuksessa, Ehrensvärd museossa ja käsityökauppa Butikissa. Taidepaja Naulaamo oli valitettavasti suljettu sairaustapauksen vuoksi, joten käynti siellä jää toiseen kertaan.

Retken lopuksi nautimme pizzaa ja virvokkeita rvintola Nikolain ulkoterassilla.

Aurinkoisella terassilla nautimme ruokailua odotellessa haikurunoista. Halukkaat saivat valita runoon tunne ja luonto sanat jonka jälkeen robotti tuotti haikutavutukseen sopivan runon.

" Pikkuinen saari

  seuranaan vain onni

   hyräilee hiljaa"

Haikurunot ohjeineen löytyvät runorobotin sivuilta jos joku osallistuja haluaa palata omaan runoonsa.

Linkki: www.yostaja.fi tai hakusana runorobotti.

Yhteisen kevätretken päätös oli Kuninkaan portilla, josta retken päätöskuva.

Retki poiki raitista ilmaa, yhteistä vuorovaitusta ja askelia oman mittarini mukaan 9600!

Kirsti Nieminen

_______________________________________________________________

Teematiistai 4.4.2023 Muistiluento

Muistineuvoja Jari Jokiluhta Helsingin muistiyhdistyksestä kertoi muistisairauksista, niiden oireista ja hoidosta.

Tästä luennon diat.

________________________________________________________

Teematiistai 1.11.2022 Tunnista huijarit verkossa

Kuluttajaliitosta Jaana Savolainen kertoi verkossa tapahtuvista huijauksista.

Tästä luennon diat.

________________________________________________________

Haso Green City Farmin yrttipelloilla ja syysmarkkinoilla

Hasolaiset jatkoivat syyskuun teematiistain aiheen parissa tutustumalla lauantaina 17.9. Green City Farmiin, joka on Perho Liiketalousopiston oppimisympäristö.

Samalla osallistuimme Green City Farmin Sadonkorjuumarkkinoille. Tapahtuma oli oppilaitoksen tiloissa sekä parkkipaikalla ja farmin pelloilla. Markkinoilla oli myynnissä ekologisia ja ravitsemuksellisesti terveellisiä tuotteita.

Hasolaisille oli varattu peltokierros, jolla viljelytoiminnan asiantuntija Heidi Hovi-Sippola ja hänen opiskelijansa esittelivät meille mm. farmin yrttiviljelmät. Yrttien esittely toteutettiin niin, että jokainen osallistuja sai pienen esimerkkilaatikon tarkasteltavista yrteistä, jolloin yrttejä saattoi tuoksutella ja maistella samalla kun kuulimme niiden terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Päivä oli innostava yhteisöllinen ulkoilutapahtuma. Se on tarkoitus uusia toukokuussa, jolloin keskitytään siemen- ja taimiteemaan. Perho Liiketalousopisto järjestää loppukesästä myös peltoillallisia, joita voisi harkita Hason ensi vuoden ohjelmaan terveellisestä ruokakulttuurista kiinnostuneille.

Kirsti Nieminen

green-city-2.jpg

___________________________________________________________

Opastettu vierailu Laila Pullisen veistospuistoon ja kotimuseoon 7.6.2022

Ryhmämme tutustui Laila Pullisen uniikkiin veistospuistoon ja kotimuseoon tunnelmallisessa Nissbackan kartanomiljöössä.

Kesän 2022 näyttelykokonaisuuteen “Pas assemblé – tanssin jatkuva liike” oli koottu tanssiaiheisia teoksia Laila Pullisen tuotannosta 1960-luvulta aina 2010-luvulle saakka. Ateljee-galleriassa oli nähtävillä myös Laila Pullisen 1980-luvulta peräisin olevia piirustuksia ja veistoksia.

Oppaamme, kuraattori Jean Ramsay kertoi näyttelyn teoksista, Laila Pullisen taiteesta ja elämästä sekä Nissbackan kartanon vaiheista kiehtovasti ja lämpimästi. Veistospuistoa ja koko miljöötä voi sanoa kokonaistaideteokseksi, jossa teokset ja niiden ympäristö keskustelevat keskenään ja korostavat toistensa merkitystä.

Sirkka Kortetjärvi-Nurmi

 Nissbacka-Pullinen-2.jpg

__________________________________________________________

Hallituksen kehittämisseminaari 31.5.22

HASO:n hallitus kokoontui tämän kevään viimeiseen kokoukseen ennen lomailua piknikristeilyn merkeissä.

Päivä oli intensiivinen ja onnistunut. Seminaarin aiheena oli kehittää HASO:n jäsenkirjeen sisältöä ja ruotia verkkosivujen toimivuutta. Työskentelyn aikana käytiin vilkasta keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa. Henki oli innokkaan kehittävä ja erittäin hyvä. Hallituksessa on hyvät tiimitaidot,  väitelläänkin ja sopu löytyy aina.

Muutoksia on tulossa ja vielä voi vaikuttaa syksyn ohjelmaan: toivomuksia saalähettää hallitukselle verkkosivun kautta.

Hyvää kesää toivottaa Eva Kauhanen varapj.

_________________________________________________________________

Grafiikkaa, risuviivaa, installaatioita -  näyttelyvierailu Ateneumiin Outi Heiskasen näyttelyyn 9.11.2021.

Akateemikko Outi Heiskanen (s.1937) on yksi Suomen menestyneimmistä ja tunnetuimmista taiteilijoista. Hän on taidegraafikkona virtuoosi, mutta myös sääntöjä ja rajoja rikkova kokeilija.
Kokemamme näyttely havainnollisti miten monia uusia polkuja Outi Heiskanen on avannut taiteen kentällä. Esillä oli grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performanssien taltiointeja  yli 50 vuoden ajalta. Näyttelyn teokset dokumentoivat elettyä elämään ja Outi Heiskasen elämäntarinaa.

Kirsti Nieminen

Ateneum1.jpg

_______________________________________________________________

Tarja Haapala                                                                                                            4.12.2021

HASO ry

Teematiistaissa 2.11.2021 kuulimme Mieli ry:n hankkeesta ”Liikkuva mieli ikääntyessä”.

”Mielessäni olen jo merkityksellisellä matkalla.”

WHO:n eli maailman terveysjärjestön määritelmä mielenterveydestä kuuluu seuraavasti:

Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvista haasteista sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.

Projektinjohtaja Paula Noresvuo kertoi monipuolisesti ja materiaalein ikääntyvien mielenterveyden haasteista ja keinoista ylläpitää hyvinvointia. Materiaalia löytyy Mieli ry:n nettisivuilta. Voit lukea harjoituksista ja tulostaa tai tallentaa työkirjoja omalle koneellesi omaan käyttöösi maksutta.

Www.mieli.fi

https://mieli.fi/mieli-ry/hankkeet/liikkuva-mieli-ikaantyessa-hanke-kannustaa-ikaihmisia-liikkeelle/

 _______________________________________________________________

Ryhmä HASOn jäseniä osallistui 10.5.2022 iltapäivällä opastetulle kävelykierrokselle ”Kulttuurihistoriaa ja kuvanveistoa”  Hietaniemen hautausmaan Vanhalla puolella. Auringonpaisteinen sää suosi meitä parituntisella kävelyllä. Oppaamme, FM Soili Poikonen Helsinkioppaista, kertoi värikkäästi ja vuolaasti haudatuista ja erityisesti hautamuistomerkeistä sekä niiden tekijöistä. Kiertelimme mm.  Edelfeltin, Aurora Karamzinin, Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin ja Tove Janssonin sekä monien teollisuuden ja taidemaailman merkkihenkilöiden haudat pysähtyen kuuntelemaan oppaan tarinoita.

Mikä kulttuurinen ja historiallinen aarremaa tuo Hietaniemen hautausmaa onkaan! Se on myös rauhoittavatunnelmainen puisto, missä lintujen laulu ja oravien leikit viihdyttävät. Monista kohdista hautausmaalta on myös hienot näkymät merelle. Kierroksemme päättyi Taiteilijakukkulalle, jonne järjestetään omia opastuksiaan.

Näimme vain pienen osan hehtaarien kokoisesta hautausmaasta.

Tarja Haapala

___________________________________________________________________